Hälsa och säkerhet > Förorenade områden

Definition

Med förorenade områden avses mark, grundvatten, ytvatten, sediment, byggnader och anläggningar som är så förorenade att det kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa och/eller miljön. I de flesta fall gäller det områden där det finns eller har funnits miljöfarliga verksamheter.

Riktlinjer

·         Strategi för inventeringar och miljötekniska undersökningar som finns för södra Munksjöområdet ska även tillämpas i övriga delar av kommunen.

·         Utredning av förorenade och misstänkt förorenade områden ska genomföras innan detaljplan antas eller bygglov ges.

·         Exploatering på område där föroreningar förekommer ska endast tillåtas om genomförda efterbehandlings och saneringsåtgärder undanröjer eventuella risker.

·         Sanerings- och efterbehandlingsåtgärder i förorenade områden ska syfta till att säkerställa att området kan användas, utan risk för människors hälsa och/eller miljön.

·         Vid efterbehandling eller sanering av ett område ska hänsyn tas till omgivningen och framtida klimatpåverkan, så att det sanerade området inte åter förorenas.

·         För mark där markförorening kan tillåtas vara kvar, får inte kvarlämnad förorening byggas över.

 

Motivering

Förorenade områden är ofta ett resultat av olika utsläpp från tidigare eller pågående verksamhet. När en verksamhet inte längre är kvar på platsen, ska det finnas möjligheter att använda dessa ytor till nya ändamål. För att detta ska vara möjligt behöver planeringen säkerställa att eventuella föroreningar inte resulterar i negativa hälsoeffekter och/eller miljöpåverkan.

Vid planer på exploatering i områden där markföroreningar förekommer, ska dessa utredas innan detaljplan antas eller bygglov ges. Med en hantering av förorenade områden som en planeringsförutsättning redan i ett mycket tidigt skede, kan dessa frågor inkluderas i planprocess och bygglovhantering. På så sätt kan även kostnads- och ansvarsfrågor utredas tidigt och tas med i den fortsatta planeringen av projekt och budget. Frågan blir då en naturlig del i utredningen av förutsättningar för bebyggelse på platsen, vilket synliggör förorenade områden och möjliggör en integrerad hantering.

Strategin för inventeringar och miljötekniska utredningar kan användas för separata fastigheter eller för sammanhängande områden. I strategin ingår följande; fördjupad historisk inventering, upprättande av provtagningsplan, provtagning, resultatredovisning och åtgärdsplan.

 

För att kunna ge klartecken för exempelvis uppförande av ny bebyggelse och/eller ändrad användning ska det vara fastställt att föroreningen antingen kommer att vara borttagen eller att den inte kommer att utgöra något hot mot vare sig människors hälsa eller miljön. Det ska därför vara klargjort vilka åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa detta och tydliga avtal eller riktlinjer upprättade för ändamålet. Efterbehandling och sanering innebära att en eller flera åtgärder genomförs för att ta bort eller oskadliggöra en förorening, genom exempelvis schaktning, rening av massor på plats eller inneslutning.

Om efterbehandlings- eller saneringsåtgärder genomförs är det viktigt att även se över situationen runtomkring det aktuella området. Om föroreningar förekommer även på intilliggande ytor och områden ska även dessa analyseras och eventuella åtgärder sättas in för att säkerställa att dessa inte, genom spridning, åter förorenar det sanerade området. Det är dessutom högst troligt att klimatet förändras och att det i samband med detta kommer en del förändringar bland annat i våra vädermönster. Det är därför nödvändigt att ta hänsyn till risken för större mängder vatten i rörelse, översvämningar och förändringar i grundvattennivåer.

Efter en riskbedömning kan det i undantagsfall vara acceptabelt att lämna kvar någon förorening även i samband med exploatering, om den inte bedöms som skälig att ta bort med hänsyn till hälsa, miljö och ekonomi. Om en förorening lämnas kvar är det viktigt att det område som är förorenat inte byggs över, det vill säga det är inte tillåtet att uppföra en fysisk byggnad med en beräknad livslängd på flera årtionden. Detta för att det ska vara möjligt att genomföra kontroller och vidta eventuella åtgärder i framtiden, utan att det blir nödvändigt att riva byggnader och/eller andra viktiga strukturer, vilket medför ekonomiska förluster.

GIS-information om förorenade områden finns hos miljö- och hälsoskyddskontoret och på Länsstyrelsen i Jönköping läns hemsida. Informationen som finns i det så kallade etableringsstödet, EBH-stödet, är ett viktigt underlag i arbetet med detaljplaner. Informationen i etableringsstödet är i nuläget inte publikt men går att ta del av via Länsstyrelsen i Jönköpings län.