Teknisk försörjning > Spillvatten

Definition

När vatten har använts i hushåll eller industri kallas det spillvatten, detta vatten måste renas innan det släpps ut i naturen.

Spillvatten brukar i vardagligt tal kallas för avloppsvatten, men ordet avloppsvatten är ett samlingsnamn för spillvatten och dagvatten. Dessa behandlas under skilda avsnitt då de har väldigt olika förutsättningar.

Riktlinjer

·         Avloppsreningsverk ska underhållas och vid behov byggas om för att säkerställa en god reningskapacitet för spillvattnet inom sitt upptagningsområde.

·         Kommunens stora pumpstationer ska klimatsäkras så att funktionen kan upprätthållas även vid höga vattennivåer.

·         Vid planläggning av bostäder i närheten av de största reningsverken Simsholmen, Huskvarna, Bankeryd och Gränna ska hänsyn tas till deras framtida behov av kapacitetsökning.

·         Arbetet med att separera dagvatten och spillvatten skall fortgå i enlighet med Förnyelsestrategi VA-ledningar2013-04-03.

·         Anslutning till det kommunala va-nätet av befintliga områden, där utsläppen från de enskilda avloppen bedöms ha en negativ påverkan på hälsa och miljö, skall fortsätta i enlighet med förelägganden från Länsstyrelsen.

·         En kommunomfattande VA-plan ska upprättas senast år 2016.

·         Nya miljötillstånd kommer att sökas för verksamheterna på Simsholmens och Huskvarna avloppsreningsverk, vilket tillsammans med ändrade regelverk kan medföra att ytterligare nya och/eller förändrade krav kommer att ställas på dessa verksamheter.

Motivering

Det finns 20 kommunala anläggningar för avloppsrening i Jönköpings kommun. De största är Simsholmens, Huskvarna, Bankeryds och Gränna avloppsreningsverk. Avloppsreningsverken tar emot stora mängder spillvatten varje år som renas mekaniskt, biologiskt och kemiskt. Efter att spillvattnet renats från övergödande och syreförbrukande ämnen samt från synliga föroreningar kan det släppas ut i närliggande recipient. Spillvattnet rinner med självfall, eller pumpas med hjälp av någon eller några av kommunens 80 pumpstationer till närmaste avloppsreningsanläggning. Spillvatten, i form av dagvatten, kan också avrinna ovan mark, från hårdgjorda ytor.

För att få en heltäckande långsiktig vatten- och avloppsplanering i hela kommunen, både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde ska en kommunomfattande VA-plan upprättas för kommunen senast år 2016, enligt förslag till PHU 2015-2021. Ansvaret för arbetet ligger hos tekniska nämnden i samverkan med miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden. VA-planen ska redovisa nuläge, förutsättningar och framtida utveckling och behov både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde. Ingående delar att beskriva är t ex strategiska vägval, riktlinjer och prioriteringsgrunder (dessa sammanfattas ofta i en VA-policy), VA i befintliga områden, omvandlingsområden samt enskilt VA, dagvatten, vattenskydd, hot och påverkan, reservvatten- och nödvattenförsörjning med mera. Skillnaden mellan en VA-plan och en vattenförsörjningsplan är att vattenförsörjningsplanen behandlar de naturgivna vattenresurserna och VA-planen behandlar de tekniska anläggningar och system som behövs för att använda eller skydda de naturgivna resurserna.

Pumpstationer och ledningsnät

Spillvatten leds till avloppsreningsverken i spillvattenledningar eller i kombinerade ledningar. I kombinerade ledningar leds både dagvatten och spillvatten tillsammans, vilket kan öka risken för källaröversvämningar och bräddningar, men också påverka reningsprocessen negativt vid kraftiga regn. Jönköpings kommun arbetar aktivt med att separera dagvatten och spillvatten genom att bland annat förse områden med nya dagvattenledningar. För att prioritera vilka områden som är i störst behov av nya spillvatten- och dagvattenledningar har en Förnyelsestrategi VA-ledningar2013-04-03 tagits fram. Enligt den ska förnyelsen de närmsta 10 åren främst ske inom stadsdelarna Torpa, Söder och Bäckalyckan.

Spillvattnet rinner ofta med hjälp av självfall ner till avloppsreningsverken. Trots att en stor del av kommunens byggnader och anläggningar är relativt högt belägna jämfört med avloppsreningsverken räcker ibland höjdskillnaderna inte till utan spillvattnet måste då pumpas. Detta sker med hjälp av någon eller några av de cirka 80 pumpstationer som finns runt om i kommunen. Nya pumpstationer byggs främst i samband med att ledningsnätet byggs ut eller när äldre pumpstationer måste ersättas på grund av kapacitetsbrist eller annan bristande funktion. Arbete med att klimatsäkra pumpstationerna tillhörande kommunens fyra största reningsverk, Simsholmen, Huskvarna, Bankeryd och Gränna, pågår. Syftet är att säkra funktionen i pumpstationerna så att de klarar att hantera höga vattennivåer. Pumpstationerna kring Vättern, Rocksjön och Munksjön skall, efter klimatsäkringen klara höga vattennivåer. Som ett led i klimatsäkringen måste tre av de större pumpstationerna inom Simsholmens upptagningsområde byggas om. Pumpstationerna kallas för Öster, Fisktorget sam Folkparken och för vissa har arbetet redan påbörjats. Detta arbete ingår i det fortlöpande arbetet med att ständigt se över att den tekniska försörjningen klarar de krav och påfrestningar som den utsätts för.

Utbyggnad av nya spillvattenledningar sker dels i samband med exploatering av nya områden och dels efter föreläggande från Länsstyrelsen. Föreläggandena avser främst tätbebyggda, sjönära fritidshusområden där utsläppen från de enskilda avloppen bedöms ha en negativ inverkan på människors hälsa och miljön. Områden som idag omfattas av föreläggande fram till år 2017 är: Axamo, Västersjön, Ulvstorp och Ängsbergsstigen (Landsjön). Efter att detta arbete är genomfört kommer kommunen att fortsätta arbetet med att utreda möjligheten för att ansluta liknande områden till det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp.

Avloppsreningsverk

Det finns 20 anläggningar för avloppsrening i Jönköpings kommun. De största är Simsholmens, Huskvarna, Bankeryds och Gränna avloppsreningsverk. För att så mycket som möjligt av spillvattnet ska kunna rinna till avloppsreningsverken med hjälp av självfall, är de placerade på en av de lägsta punkterna i samhället. Detta gör att avloppsreningsverkens placering är relativt statisk och en flytt av dessa skulle bli mycket kostsamt för samhället.

Avloppsreningsverken tar emot stora mängder spillvatten varje år som renas mekaniskt, biologiskt och kemiskt. Efter att spillvattnet renats från övergödande och syreförbrukande ämnen samt från synliga föroreningar kan det släppas ut. Många av kommunens avloppsreningsverk har Vättern som direkt eller indirekt mottagare av det renade spillvattnet.

Den befolkningsökning som prognosticeras inom Jönköpings kommun kommer till största delen att ske inom Simsholmens upptagningsområde som idag innefattar Jönköpings, Norrahammars, Tabergs och Barnarps tätorter. En ökad anslutning innebär att Simsholmens avloppsreningsverk måste byggas ut för att klara en ökad belastning. Kraven kan innebära att större ytor kan behöva tas i anspråk. Simsholmens utbyggnad av verksamheten måste kunna kombineras med stadsomvandlingen som pågår kring Södra Munksjön. Djupare studier kring hur detta ska kunna genomföras får ske i särskilt utredningsarbete, till exempel enligt Program för hållbar utveckling – miljö 2014-2020. Det är också av stor vikt att även avloppsreningsverken i Huskvarna, Bankeryd och Gränna kan utvecklas och integreras med respektive tätorter när de växer.

Ett antal mindre avloppsreningsverk i kommunen är i behov av renovering. Alternativ till renovering kan dock vara att bygga en pumpstation med tillhörande spillvattenledning och istället pumpa spillvattnet till något av de större avloppsreningsverken. I varje enskilt fall kommer dock bedömning göras vilket alternativ som är mest fördelaktigt ur ekonomisk, teknisk och miljömässig synvinkel.