På uppdrag från Jönköpings kommun har Sweco Environment AB Göteborg tagit fram en Översvämningsstudie för Jönköpings tätort.
Om kartan
Vattendjup 100-års regn: Visar hur djupt vattnet kan bli i instängda områden vid ett kraftigt skyfall (100-års regn).
Ytvattenflöde 100-års regn: Visar vilka vägar det vatten som rinner på ytan tar vid ett så kallat 100-års regn. Primära ytvattenflöden är uppsamlande flöden som även tar upp det vatten som kommer från de sekundära flödena.
Bakgrund
Jönköpings närhet till Vättern, Munksjön och Rocksjön är en stor tillgång, men de senaste klimatberäkningarna visar ganska entydigt att frekvensen för intensiva regn kommer att öka. Det gör att Jönköping är riskutsatt från flera håll när det gäller översvämningar. Höga vattennivåer i Vättern, ökande flöden i vattendragen och kraftiga skyfall är några av de utmaningar som staden står inför. Detta samtidigt som Stadsbyggnadsvision 2.0 säger att Munksjön ska utvecklas som stadssjö, med inslag av rekreation och kultur. Rocksjön behåller enligt planerna sin roll som naturområde, men mellan de två sjöarna planeras det för bostadsområden.
Översvämningar inträffar oregelbundet, vilket gör att det inte går att med säkerhet förutsäga om och när en översvämning kommer att inträffa, eller vilka skador den medför. Det går dock att bedöma riskerna för skador till följd av en översvämning och de eventuella kostnaderna för detta. Den huvudsakliga samhällsekonomiska nyttan med en översvämningsåtgärd är minskade risker för skador på människor, miljö, byggnader och verksamheter.
Syfte och omfattning
Denna rapport är ett första steg för att öka kunskapen om höga nivåer i Vättern, extrema regn och flöden i vattendrag inom Jönköpings tätort. Resultatet i rapporten kan användas som underlag i detaljplaner och för att planera åtgärder. Arbetet har i huvudsak omfattat att studera ytvattenavrinning och flödesavledningen inom Jönköpings urbana avrinningsområden och dess avledning till Munksjön, Rocksjön och samspelet med Vättern. Även studie av vad som händer med vattenavledningen i de nedre delarna av vattendragen Tabergsån och Strömsbergsbäcken vid extremt stora regn och flöden har genomförts.
Denna utredning redovisar översiktligt de mest riskutsatta områdena och redovisas här i två kartor. Utredningen belyser områden inom Jönköpings tätort, som kan komma att drabbas av marköversvämningar vid intensiv och stor nederbördsmängd. Dessutom studeras ytvattenavrinning och ytvattenavledning vid kraftiga skyfall (motsvarande ett 100-årsregn) i samverkan med förutbestämda vattennivåer i Vättern, Munksjön och Rocksjön. Scenarier som studerats är bl. a. 100-årsflöden i Tabergsån och Strömsbergsbäcken. En beskrivning av konsekvenserna av olika översvämningshändelser redovisas tillsammans med översvämningskartor, som visar utbredning för översvämningar och dess huvudsakliga avrinningsstråk.
Utifrån detta kan åtgärdsberäkningar genomföras för att studera effekten av olika åtgärder, såsom förbättrande regleringsstrategier för vattendrag och sjösystem, nödvändiga invallningar och sektionsökningar, muddringsåtgärder eller andra kapacitetsförhöjande åtgärder på rörkulvertar mm. Behovet av åtgärder mot översvämningar är omfattande samtidigt som samhällets resurser är begränsade, vilket innebär att prioriteringar av åtgärder måste göras. Samhällsekonomiska bedömningar av potentiella åtgärder ger ett viktigt underlag för prioritering. Syftet är då att undersöka om en viss insats är samhällsekonomiskt lönsam och att få fram vilka insatser som är mer lönsamma än andra.
Trots att de senaste rönen och flertalet klimatscenarier visar på ett sjunkande medelvattenstånd och extremvattenstånd i Vättern, får man på sikt ett ökande vattenstånd i Jönköping, på grund av den differentierade landhöjningen. Vätterns nivåutveckling vid Jönköping påverkas dessutom av andra väderförhållanden än nederbörd. Vid kraftig, nordlig vind, beräknas vattenståndet vid Jönköping förhöjas med runt 0,3 meter och sammanfaller detta dessutom med kraftiga nederbörd kan höjningen bli betydligt större, detta påverkar av naturliga skäl även Munksjön och Rocksjön. Genomförd känslighetsanalys visar att vattennivån i Munksjön och Rocksjön påverkas av Hamnkanalens avledningskapacitet. Analysen visar att vattennivån i de mindre sjöarna skulle öka med ca 10 cm om kanalens avledningsförmåga skulle försämras.
Nedre delarna av Tabergsån och Strömsbergsbäcken drabbas kraftigast vid höga långvariga flöden i vattendragen. Vattendragens delvis begränsade avledningskapacitet utgör därmed den största risken för översvämning.
Utredningen har visat att konsekvenserna vid ett 100-års regn kommer att ha en betydande påverkan inom centralorten, med risk för stora marköversvämningar. Sannolikheten för att detta inträffar inom hundra år är 63 %. Ett flertal områden påverkas exempelvis Jönköpings östra centrumdel, Torpagatan vid Katolska kyrkan samt utmed Friaredalen. Dessutom har utredningen visat att vitala avsnitt utmed E4:an kan bli kraftigt utsatta.
Risken för översvämningar i Jönköping kommer att påverkas av en rad olika faktorer, såsom:
· Högt vattenstånd i Vättern
· Nordlig vind
· Differentierad landhöjning
· Vattenföring i vattendragen
· Stora ihållande nederbördsmängder eller skyfall
Dessa olika fenomen kan förekomma var för sig eller i olika kombinationer, vilket ger kumulativa effekter, då de alla påverkas av varandra.