Underlag > Mellankommunala intressen

Efter samråd med angränsande kommuner kan de gemensamma regionala intressena konkretiseras till följande krav;

·         Det finns ett behov av en gemensam och vidgad bostads- och arbetsmarknad samt förbättrade resmöjligheter inom och utanför regionen. Det gäller alla typer av transportmedel eftersom de kompletterar varandra och resenärerna behöver kunna kombinera olika trafikslag.

Kontakten med angränsande kommuner har lett till att följande mellankommunala intressen identifierats. Nedan följer en lista på både större och mindre frågor som har framförts på dessa möten. Översiktsplanen tar inte ställning i alla dessa frågor eftersom en del har den karaktären att de inte kan lösas inom Jönköpings kommuns översiktsplan. Det är ändå betydelsefullt att göra dessa synpunkter kända.

Lista över mellankommunala intressen

Natur, kultur och turism

·         Landskapet mellan Gränna, Ödeshög och Tranås har stora natur- och kulturvärden som skulle kunna utvecklas mer för turist- och besöksnäringen. Bättre koppling genom mer samverkan och bättre resmöjligheter mellan Gränna-Tranås respektive Gränna-Ödeshög efterfrågas.

·         Gränna uppfattas som en viktig entré till landsbygden i Jönköpings kommuns östra delar och vidare in i grannkommunerna. Gemensamt för Aneby, Tranås och Jönköping är den attraktiva kulturbygd vid Gränna- Bunn-Ören-Noen i öst-västlig riktning och Gränna-Visingsö-Ödeshög-Omberg-Tåkern i nord-sydlig riktning. Även samhällena Haurida, Vireda, Hullaryd och Frinnaryd tillhör detta attraktiva landskap. Inom området finns flera mindre entreprenörer och turistföretag. Där finns också höga naturvärden.  Området ingår i biosfärområdet Östra Vätterbranterna och där finns en potential till samverkan och att utveckla företagande inom besöksnäringen.

·         Det finns förutsättningar att utveckla samarbetet mellan Jönköping och Aneby om natur, rid- och cykelleder.

·         Det finns ett turiststråk från Jönköping och Taberg ner till Nissadalen och vidare ner mot Halmstad som Gislaveds kommun jobbar för. Nissastigen tillsammans med Isabergsområdet är ett viktigt mellankommunalt kultur- och turistintresse.

·         Utveckla turismen då det finns en stor attraktivitet i bland annat Gunillaberg, Nissadalens kulturområde, Komosse, Bottnaryds kyrka och Stråken. Den vackra och speciella naturen bör framhävas med till exempel vandringsleder.

·         Vi måste värna om gemensamma rekreationsområden och tysta områden.

Pendling och resande

·         Jönköping ska ta på sig ett ledarskapsansvar.

·         Alla kommuner är beroende av förbättrade kommunikationer.

·         Inpendling till Jönköping ger ökade biltransporter med luft- och bullerproblem i centrala Jönköping. Därför måste även grannkommunerna planera sin bostadsutbyggnad på ett sätt som gör kollektivtrafikresandet attraktivt för pendlingsresor.

·         Arbetspendling kräver förbättrad vägstandard.

·         Utökad kollektivtrafik Ödeshög-Gränna-Jönköping efterfrågas. Särskilt angeläget för pendling till skolor i Gränna och Jönköping.

·         En mer rättvis och jämn zonindelning bör tas fram för kollektivtrafiken. Skillnaden i betalsystem mellan länstrafiken i Jönköping respektive Västra Götaland är krånglig och olycklig.

·         Pendlingsparkeringar för samåkning bör utvecklas.

·         Snabbussar från Gislaved-Hestra-Norra Unnaryd-Ryd-Jönköping för högskolestudenter och arbetspendlare är önskvärt. Dessa bussar kan i motsatt riktning ta turister från Axamo flygplats till Isabergsområdet.

·         Aneby ser sig som en pendlingskommun och vill utveckla detta framför allt mot Jönköping.

·         En förutsättning för att pendlingsresor inom regionen ska fungera är att pendlingstiderna förkortas.

Övrigt

·         Gemensamt för Ödeshög, Tranås och Jönköping är den eventuella gruvbrytningen vid Norra Kärr.

·         Tekniskt samarbete bör kunna utvecklas över kommungränserna.