Riksintressen

 Flygplats

 Friluftsliv

 Förslag vattenförsörjning

 Järnväg

 Kulturmiljövård

 Natura 2000

 Naturvård

Totalförsvaret

Väg

Värdefulla ämnen och material

Vättern med öar och strandområden

Vindbruk

Yrkesfiske

Ett riksintresse är ett område som bedöms ha så stora värden att det är av betydelse för landet som helhet. Man avgränsar ett riksintresse för att säkerställa en användning eller bevara något för framtiden, genom att hänsyn tas i den kommunala fysiska planeringen och i samband med andra beslut om ändrad markanvändning.

Viljeinriktning

·         Kommunens målsättning är att beakta riksintressenas värden vid planering och tillståndsgivning.

·         I förekommande fall förtydliga och revidera gränsdragning för riksintressen med en högre detaljeringsgrad, efter lokala förutsättningar och i de fall genomförda inventeringar ger ny information.

Motivering

I planeringsprocessen utgör riksintressena ett underlag och deras värden och potential för en hållbar utveckling analyseras, tolkas och vägs mot varandra och andra intressen. Arbetet kräver dialog och samverkan i syfte att identifiera kvalitativa lösningar som håller över tid.
Områden av riksintresse kan både vara av bevarandekaraktär och utnyttjandekaraktär. Exempel på områden som ska bevaras är de som är av riksintresse för naturvården, kulturmiljövården och friluftslivet. De områden som väljs ut på grund av förekomsten av värdefulla ämnen och material eller som är särskilt lämpliga för anläggningar för kommunikationer och tekniska anläggningar är exempel på riksintresse som är avsedda att användas och nyttjas.

Riksintressen definieras och regleras i Miljöbalkens 3 och 4 kapitel, och Länsstyrelsen bevakar att kommunen i sin planering tillgodoser riksintressena. Bestämmelserna innebär att ett utpekat riksintresse inte får påtagligt skadas av anspråk på ändrad mark- eller vattenanvändning. De riksintressen som riksdagen har beslutat finns i 4 kapitlet miljöbalken och de som centrala myndigheter styr över regleras i 3 kapitlet miljöbalken, exempel på de senare är Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Trafikverket.

Att ett område klassats som riksintresse, betyder att det utpekade intresset väger tyngre än lokala allmänna intressen vid en avvägning i den fysiska planeringen. Det betyder också att det utpekade områdets värde och/eller betydelse inte påtagligt får skadas genom de förändringar som planeras och genomförs. Det är inte bara lokala intressen som ska vägas mot riksintressen, de kan ofta behöva vägas mot varandra. Om det finns motstridiga riksintressen ska det riksintresse som bäst främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt prioriteras. Totalförsvarets riksintressen ges dock företräde.

Det är alltså viktigt att se över vilka värden som riksintresset skyddar, så dessa kan bevaras och kanske till och med förstärkas genom till exempel exploateringsprojekt. Hänsyn behöver tas även om ett bevarandeintresse inte behöver står i direkt konflikt med de planer man har, för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Jönköpings kommun har definierat nya gränser för fyra riksintressen, det gäller kulturmiljövård, naturvård, järnväg och vindbruk. Riksintresset för järnväg har justerats så de möjliga framtida dragningar som pekats ut i förstudien som är beslutad av Trafikverket ryms inom riksintresset. De övriga tre har avgränsats längs E4, på Vätterns östra sida, då vägen i dessa fall utgör en barriär och/eller tydlig gräns i landskapet. I de fall områdesbestämmelser finns för att säkerställa riksintresset för kulturmiljövård har riksintresseavgränsningen justerats i enlighet med planen. Närmare redogörelser finns i respektive avsnitt.

Dessutom har en del redaktionella justeringar gjorts. Som exempel kan nämnas att där riksintresset för kulturmiljövård sammanfaller med riksintresset för naturvård eller där ett naturreservat sammanfaller med riksintresse för naturvård så har kartlinjerna samordats för att ge en tydligare kartbild.

Följder av vald inriktning

Att peka ut och ta hänsyn till områden av riksintresse, säkerställer att de bevaras för framtiden. Detta ger utvecklingsmöjligheter och säkerställer möjligheter till försörjning i framtiden, i form av tillgång till olika naturresurser. Utöver detta bidrar de riksintressen som är av bevarandekaraktär till att man även i framtiden kommer att kunna besöka dessa olika typer av områden, vilka människor redan idag värdesätter i sin vardag.