Definition
Riksintressen för friluftslivet har stora friluftslivsvärden sett i ett nationellt perspektiv, på grund av särskilda natur- och kulturkvaliteter, variationer i landskapet och god tillgänglighet för allmänheten.
Riktlinjer
· Specifika riktlinjer för områdena ska följas.
Motivering
Riksintressen för friluftslivet regleras i Miljöbalkens 3 kapitel 6§ och är ett av de intresseområden som kommunen måste bevaka i planeringen. Men innehåll och förutsättningar varierar mycket från område till område och det är därför svårt att sätta upp generella riktlinjer för alla områden på en gång. Område som pekats ut som riksintresse för friluftsliv kan även vara utpekade som riksintressen av andra skäl, som till exempel kulturmiljövård, vilket innebär att dessa båda intressen i första hand ska samordnas.
Naturvårdsverket listar fem huvudkriterier för områden som klassas som riksintresse för friluftslivet. Det första är förutsättningar för positiva upplevelser och för natur- eller kulturstudier, vilket relaterar till det innehåll området har. Övriga behandlar möjligheterna att utöva olika aktiviteter och de upplevelser som är kopplade till dessa. Tre behandlar förutsättningar för fysiska aktiviteter som vandring/strövande, långfärder på skidor/skidåkning, cykelturer, bad, båtsport, kanoting och skridskofärder. Det sista kriteriet som listas tar upp möjligheterna till lugnare aktiviteter som fritidsfiske, jakt, bär- eller svampplockning. Ett område för friluftsliv innehåller alltså per definition mängder av andra värden, vilka tillsammans utgör grunden för de upplevelser som friluftslivet kan erbjuda. Friluftsliv är ett sammanhang där många andra områden knyts samman och värderas gemensamt.