Energi > Vindkraft

Definition

De områden som markeras i översiktsplanen beskrivs som utredningsområden för storskaliga vindkraftparker. Med detta menas att det är möjligt att djupare utreda och analysera om det kan vara möjligt att bygga storskaliga vindkraftparker i områdena. Med vindkraftpark menas här en grupp om minst tre vindkraftverk som är minst 120 meter höga.

Riktlinjer

·         Etablering av vindkraftparker ska prioriteras framför annan markanvändning inom de delar av utredningsområdet som även ligger inom riksintresset för vindbruk.

·         Områden som pekas ut som utredningsområden för vindkraftparker kan nyttjas för detta ändamål om det finns förutsättningar som medger det. Området ska användas på bästa sätt genom att använda så mycket som möjligt av området för vindkraftändamål.

·         Områdena är lokaliserade med hänsyn till grannkommunernas redovisning av tysta eller lågexploaterade områden för att undvika framtida intressekonflikter. För att uppnå en hållbar utveckling måste samverkan ske över de kommunala gränserna för att se till fler intressen än kommunens egna. 

·         Vindkraft i utredningsområden för vindkraft som ligger inom riksintresset för totalförsvarets influensområde för luftrum får inte ha en totalhöjd på mer än 510 meter över havet i den nordvästra sektorn respektive 520 meter över havet i den nordöstra sektorn för att inte påtagligt skada riksintresset.   

Motivering

Eftersom utbyggnaden av vindkraft påverkar landskapsbild och människors boende samt vistelsemiljö görs en djupare analys, än övriga energislag, om hur kommunen ska hantera frågan. Jönköpings kommun har tidigare antagit en vindkraftspolicy från 2008 som reviderades 2011 utifrån ny lagstiftning. Utvecklingen har gått fort och numera byggs vindkraftsparker med betydligt större verk än vad som förutsågs när policyn beslutades och vindkraftspolicyn är därför inte längre aktuell. I kommunen finns det ett utpekat område som är av riksintresse för vindbruk.

Jönköpings kommun är positiv till nyttjandet av förnyelsebara energikällor som sol, vind och vatten och ska arbeta för att öka andelen förnyelsebar energi. Förnyelsebara energikällor är ur miljösynpunkt ett av de bästa alternativen för att utvinna energi. Vindkraft är i dagsläget den energikälla i Jönköpings kommun som i störst utsträckning kan påverka andelen energi som är förnyelsebar.

Riktlinjerna ovan klarlägger kommunens viljeinriktning när det gäller vindkraftsutbyggnaden. Kommunens ambition är att möjliggöra fler etableringar av vindkraftparker. De utredningsområden som markerats kan inrymma vindkraftsutbyggnader i sammanhållna parker om minst tre verk. Resten av kommunens geografiska yta bedöms inte vara möjlig att exploatera med vindkraftparker, men det kan vara möjligt att bygga enstaka verk. Detta prövas från fall till fall utifrån platsens förutsättningar. En prövning av en eventuell exploatering av vindkraft i ett område måste alltid vägas mot andra intressen, oavsett om de är utpekade som utredningsområden på kartan. Vindkraftsintresset ska till exempel vägas mot bevarandeintressen för natur och kultur, landskapsbild, närhet till boende och verksamheter samt andra markanvändningsintressen som infrastruktur, flygplats och bebyggelse.

Vindkraften behövs för att klara omställningen till ett ekologiskt samhälle. Sverige och andra länder har därför satt upp mål för utvecklingen av förnybara energikällor och vindkraft. Sveriges planeringsmål är att nå 30 TWh utvunnen energi från till år 2020. Av dessa ska 20 TWh komma från landbaserade vindkraftverk och 10 TWh från havsbaserade. 30 TWh motsvarar ca 20 % av elanvändningen i Sverige. Enligt senaste vindkarteringen från 2011 som har gjorts över Sverige har vårt land en stor potential som inte tidigare nyttjats.

Energimyndigheten beslutade 2013 om nya uppdaterade riksintresseområden för vindbruk. Det innebär att det nu enbart finns ett område utpekat som riksintresse för vindbruk, vilket ligger i den norra delen av kommunen. Ett av utredningsområdena som pekas ut på karta ligger delvis inom riksintresset. För att inte försvåra en etablering av vindkraftverk och för att bidra till ett hållbart samhälle ska vindkraftsintresset väga tyngre än annan markanvändning inom riksintresseområdet. Därför får ny enstaka bebyggelse inte tillkomma inom det området. Om det byggs nya bostäder ska de lokaliseras intill befintlig bebyggelse.

För att komma fram till en presentation av utredningsområden på en karta har en GIS-analys och en avvägning gjorts mellan vindkraftsintressen och övriga intressen. En stor konflikt som vanligtvis uppkommer är den mellan önskemålet om att etablera vindkraft gentemot intresset i att bevara lågexploaterade markområden (läs mer om dessa under tema Natur) som ofta används för friluftslivet. För att få en helhetsbild över situationen har kartanalyser gjorts för att få fram var lågexploaterade områden finns samt vilka områden som dessutom har goda vindförhållanden. Utifrån detta gjordes sedan ett urval. Flera av områdena gränsar till grannkommuner och därför ska även berörd grannkommun samrådas med vid eventuell utbyggnad. Utpekade områden som ligger invid kommungränsen är lokaliserade med hänsyn till intilliggande kommuners intressen för att dessa inte ska hamna i konflikt med varandra.

De områden som markerats på kartan som utredningsområden för vindkraftparker är alla lågexploaterade, är inte utpekade som särskilt viktiga för friluftslivet och har inte heller några större sammanhängande skyddsområden med exempelvis höga natur- eller kulturvärden. för att minimera påverkan för närmsta granne vid etablering Hänsyn har tagits till spridd bostadsbebyggelse, ingen bostad ligger inom 500 meter (enligt 2014 års uppgifter). Den nationella vindkarteringen från 2011 har använts som underlag för att se hur vindförhållandena är i dessa områden. Utredningsområdena har en vindhastighet på mer än 7 m/s på 140 meters höjd, och är minst 100 hektar vilket enligt bedömning rymmer 3 vindkraftverk som är kommunens definition av en vindkraftpark. De områden som pekas ut som utredningsområden för vindkraftsparker ska vid en eventuell exploatering nyttjas på bästa sätt för detta ändamål. Marken som pekas ut i översiktsplanen är privatägd mark och en byggnation inom dessa markområden kan inte bli möjlig förrän markägare av egen vilja/drivkraft vill pröva en exploatering av området.

I Jönköpings kommun finns det idag totalt 13 större vindkraftverk samt två mindre på Visingsö. Dessa producerar totalt ca 80 GWh el, vilket motsvarar hushållsel för ungefär 16000 hushåll. Ytterligare 14 verk (Lyckås), 11 verk (Sötterfällan), 15-17 verk (Vedbo) och 4 verk (Gunillaberg) är beslutade eller under planering men inte byggda.

Anmälningspliktiga vindkraftverk anmäls till kommunen och tillstånd för tillståndspliktiga parker ansöks hos miljöprövningsdelegationen, det vill säga länsstyrelsen i Östergötlands län.