Natur > Lågexploaterade områden

Definition

Större sammanhängande markområden som är lågexploaterade som inte innehåller större vägar, järnväg, elledningar, bebyggda ytor, jordbruksmark eller annan ianspråktagen markyta. Inom områdena kan enstaka bostadshus, uthus eller transformatorstationer förekomma. Områdena har höga naturvärden och/eller är viktiga för friluftslivet. På kartan finns 10 områden med ett större antal delområden utpekade i olika delar av kommunen. Områdena har inga separata områdesbeskrivningar.

Riktlinjer

·         Områdena upplevs som relativt tysta och därför ska kommunen vara restriktiv till att tillåta störande verksamheter.

·         Dessa områden ska bevaras som naturområden och/eller som friluftsområden.

·         Ytkrävande verksamheter ska inte tillåtas, med undantag för utbyggnad av Götalandsbanan och Europabanan eller annan likvärdig samhällsviktig funktion.

·         Ny verksamhet ska inte försämra bullersituationen i områden som pekats ut som lågexploaterade, därför ska den existerande ekvivalenta ljudnivån i dessa områden användas som riktvärde.

·         Åtgärder för att stärka friluftslivet eller öka tillgängligheten till ett område utreds utifrån platsens lokala förutsättningar.

·         Enstaka ny bostadsbebyggelse kan vara möjlig och prövas från fall till fall.

Motivering

Jönköpings kommun växer, nya invånare flyttar till vår kommun och nya företag och verksamheter vill etablera sig. Ju fler människor vi blir, desto mer markyta tas i anspråk, vilket leder till ett större behov av ostörda områden där vi kan fylla på med energi och uppleva naturen. Ostörda områden är sålunda viktiga för folkhälsan.

Lågexploaterade områden är viktiga och i en del fall nödvändiga för naturvärdena där många arter kräver relativt ostörda miljöer. Bland annat gäller det våtmarksfåglar som trana, orre, ljungpipare och storspov.

De områden som pekas ut är viktiga för det rörliga friluftslivet och har även höga naturvärden. Det har varit viktigt att föreslå områden inom alla kommunens delar och att olika naturtyper finns representerade. För att ett område ska upplevas som större och sammanhängande har en yta på 350 hektar använts som minsta storlek, att jämföra med naturreservatet Bondberget på 351 hektar.  Eftersom områdena består av orörd skogsmark, våtmark och mossar och inte är ianspråktagna, samt ligger utanför exploaterade områden, upplevs de också i regel som tysta. Vi har dock valt att inte lägga tyngdpunkten på ljudnivån, då vad som anses vara tyst är en subjektiv bedömning.

Mycket angelägna samhällsviktiga funktioner ska i vissa fall, som för Götalandsbanan och Europabanan, kunna tillåtas korsa dessa områden även om prioriteten är att det inte ska vara nödvändigt. Förstudier som gjorts för Götalandsbanan visar att det är möjligt att anpassa sträckningen till natur-, frilufts, och kulturvärden och undvika större intrång i dessa.

Vissa områden kan behöva bättre tillgänglighet och anordningar för att stärka friluftsvärdena och då ska det vara möjligt att till exempel förlägga en ny vandringsled med vindskydd genom området. Samtidigt är det viktigt att det finns olika nivå på tillgängligheten för naturskyddets skull. Dumme mosse, belägen endast 5 kilometer från Jönköping, är en relativt tillgänglig naturmiljö. Komosse som ligger mer avlägset från tätbefolkade områden och dessutom delas av tre kommuner är relativt tillgänglig medan Konungsö mosse är tämligen svårtillgänglig.