Läs mer om
områdesbeskrivningar här
Definition
Befintlig järnväg med förslag till förändringar samt studerade sträckningar för nya järnvägar.
Förklaring
av åtgärdsvalsstudie
Åtgärdsvalsstudier har initierats av Trafikverket och ska ange vilka långsiktiga inriktningar som ska gälla för banorna. Under 2015 har åtgärdsvalsstudier tagits fram för Jönköpingsbanan och för järnvägen Värnamo - Jönköping för att skapa en regional samsyn kring dessa samt att rekommenderade åtgärder som ska prövas i Trafikverkets kommande nationella transportplan 2018-2019.
Riktlinjer
· Kommunen ska aktivt arbeta för förverkligandet av Götalandsbanan och Europabanan. Jönköpings kommun anser att en lokalisering till söder om Munksjön har sammantaget de bästa förutsättningarna för både järnväg och en positiv utveckling av staden och regionen.
· Jönköpingsbanan ska utvecklas för en ökad kapacitet och på ett sätt så att person- och godstrafik inte begränsar varandra. I Trafikverkets åtgärdsvalsstudie för Jönköpingsbanan förordas att kapacitetshöjande åtgärder genomförs på banan. På längre sikt bör banan ha dubbelspår och fler tåghållplatser för en utvecklad pendeltågstrafik.
· I Trafikverkets åtgärdsvalsstudie för järnvägen Värnamo - Jönköping förordas en ny spårdragning mellan Byarum och Tenhult. Dess sträckning i terrängen är ännu inte utredd.
· Kommunen ska arbeta för att Vaggerydsbanan och den kommunala järnvägen Månsarp-Torsvik ska elektrifieras. Om den regionala tågtrafiken upphör på sträckan Månsarp-Jönköping så ska kommunen utreda förutsättningar för lokal pendeltågtrafik.
· Stationer och tåghållplatser ska utformas med goda parkeringsmöjligheter för bil och cykel, så att bilen kan lämnas, hela eller delar av resan.
· Stationer och tåghållplatser ska vid ny- och ombyggnation utformas med god tillgänglighet för cykel, buss och bil för att uppmuntra resandet med tåg och därmed hållbart resande, regionalt såväl som lokalt.
· Godshantering ska på sikt flyttas från Ljungarum till en kombiterminal, med eventuella nya spårsträckningar, på Torsviksområdet.
· Vid detaljplaneläggning och annan kommunal planering ska hänsyns tas till befintliga och planerade järnvägar för att säkerställa järnvägarnas utvecklingsmöjligheter.
· Vid detaljplaneläggning och annan kommunal planering ska hänsyn tas till befintliga och planerade järnvägsstationer och tåghållsplatser för att säkerställa utvecklingsmöjligheter av dessa.
· I områden som anses som viktiga för tillgänglighet till järnvägen ska kommunen arbeta för att få rådighet över marken.
Motivering
Tåg är ur ett regionalt perspektiv det mest hållbara transportsättet, för persontrafik och godstransporter. Järnvägar är långsiktiga strukturer som har en stor påverkan på samhället genom exempelvis dess fysiska miljö, transporter, störningar, ekonomi och hållbar utveckling.
Våra järnvägar utgör viktiga interregionala förbindelser, där Jönköpingsbanan knyter samman Södra och Västra stambanorna och ger möjlighet för långväga godstransporter och persontrafik. Både Jönköpingsbanan och Vaggerydsbanan fungerar som viktiga stråk för pendling utmed de orter som passeras. För att förstärka kapaciteten och öka resandet på järnvägarna verkar kommunen bland annat för att korta restiderna genom att öka hastigheten på båda banorna. Detta innebär dels beredskap för att bygga bort farliga passager men också om fler mötesspår. Det kan också innebära pendlarparkering för bil och cykel, bytesmöjligheter till buss och ny stationsnära bostadsbebyggelse eller arbetsplatser.
Kommunen arbetar aktivt tillsammans med andra berörda kommuner med att förbättra Jönköpingsbanans funktion och kapacitet. Önskade åtgärder är bland annat en ny station vid A6, nya mötesspår, samtida infart (möjlighet för tågmöte vid stationerna) samt andra hastighetshöjande åtgärder.
En elektrifiering av Vaggerydsbanan och Y:et (Y:et är Vaggerydsbanan och sträckan Nässjö – Värnamo på Nässjö – Halmstad banan) ger bland annat möjligheter för en effektivare och mer hållbar hantering av godstrafiken samtidigt som det ger positiva effekter för persontrafiken. En elektrifiering skulle också möjliggöra att banorna kan användas som omledningsväg vid störningar på andra banor.
För att möjliggöra ett ökat resande med tåg, krävs en tillgänglighet till och god planering kring kommunens stationer. Det finns planer på ett nytt stationsläge på Jönköpingsbanan vid köpcentrat A6. Det finns också planer på ett triangelspår vid Rocksjön som förbinder Vaggerydsbanan med Jönköpingsbanan. På så sätt kan trafik ledas västerut den vägen utan att angöra Jönköping central och frigör på så vis kapacitet på Jönköpingsbanan på sträckan Jönköping central - A6.
Kommunens näringsliv präglas av entreprenörskap och en stor mångfald. En förutsättning för ett bra och starkt näringsliv är att det finns en hög tillgänglighet och en god infrastruktur för alla transportslag. Jönköpings kommun arbetar aktivt med att utveckla Torsviksområdet, ett nationellt sett betydande logistikcentrum, genom bland annat anläggandet av en ny kombiterminal och nya stora verksamhetsområden som ger goda möjligheter till utökade effektiva godstransporter på järnväg. Ranger- och godsbanegården som idag finns på Ljungarum ska på sikt flyttas till Torsviksområdet för att bereda plats för ett nytt stationsläge för höghastighetsjärnvägarna. Det är också angeläget för kommunen att verka för ett bättra godsflöde på järnväg till och från Torsvik och inget gods på järnväg genom Södra Munksjön.
Ny spårdragning mellan Vaggeryd och Jönköping via Tenhult har utretts i en särskild åtgärdsvalsstudie. Trafikverket har ansvarat för studien och Jönköpings kommun har med flera andra berörda kommuner deltagit i studien. Studien förordar en ny spårsträckning mellan Vaggeryd och Jönköping via Byarum och Tenhult. Om den regionala tågtrafiken skulle upphöra på sträckan Månsarp – Jönköping så finns möjligheter för att utveckla lokal pendeltågtrafik på sträckan.
De framtida höghastighetsjärnvägarna, Götalandsbanan och Europabanan, är båda samhällsutvecklingsprojekt som kommer att skapa nya arbetsmarknadsregioner, öka kapaciteten i järnvägsnätet och bidra till miljövänligare transporter. I det nya trafiksystemet där höghastighetstågen samverkar med annan kollektivtrafik ger det människor ett betydligt större utbud av arbeten och utbildningar att välja mellan, samtidigt som företagen får det lättare att hitta rätt medarbetare.
Kommunens planering vad gäller höghastighetsbanornas station är en placering vid södra delen av Munksjön. Här finns idag reserverad mark för de kommande spåren och en ny station. En station vid södra Munksjön kommer att i hög utsträckning bidra till förverkligandet av stadsbyggnadsvisionens ambitioner om att utveckla staden kring Munksjön med goda boendemiljöer och bra offentlig service.